Now Reading: Az éretlen rókakölyök-sereg – A bootcampek és a kezdők válsága

Loading

Az éretlen rókakölyök-sereg – A bootcampek és a kezdők válsága

Olvasási idő: 5 perc

Emberi arcok a statisztikák mögött

Még karácsony előtti a hír (egészen pontosan 2023.12.20-i), hogy Magyarország egyik legnagyobb bootcampje, a Green Fox lehúzza a rolót. Én már akkor tudtam, hogy akarok erről valamit írni, mert van mondanivalóm a dologról.

Bővebben, akit érdekel:

https://g7.hu/vallalat/20231220/miert-zar-be-az-egyik-legismertebb-programozosikola-ha-nemreg-meg-brutto-600-ezres-kezdofizetessel-is-vadaszni-kellett-a-fejlesztokre/

A hír első hallásra nagyon megdöbbentő volt: hiszen a Green Fox az egyik résztvevője volt az Újratervezés programnak, amely miatt jócskán kaptak EU-s és kormánypénzt is programozóképzésre. Elöljáróban elmondom, hogy nekem nem volt velük dolgom: ők ragaszkodtak a személyes vagy online, de napi több órás részvételhez, amelyet én (és még nagyon sokan) nem tudtunk vállalni munka mellett, a Training360 pedig szerintem ilyen tekintetben sokkal rugalmasabb volt és videóanyag-raktáruk is sokkalta jobb volt, mint a rókáé, de ettől függetlenül nagyon sok pozitív példát is hallottam arról, hogy embereket el tudtak helyezni.

Később – “tiszta” fejjel, az okokat kutatva – rájöttem, hogy a Green Fox programozóiskola bezárása nem csupán egy vállalati döntés; ez egy történet arról, hogyan formálják a gazdasági hullámok a technológiai szektor sorsát, és hogyan érinti ez az egyének karrierútját. Ez az esemény különösen fontos a junior fejlesztők és a karrierváltók számára, akik gyakran tekintenek az ilyen intézményekre mint a remény és a lehetőség forrására – én sem voltam különb.

Kifejezetten bántó, amikor valami kétkulacsos kolléga előre leír bennünket, “mermittudnakezekabútkempesek“? Jelentem, több ezren vagyunk, akik “megtapadtak” az IT-ban. Talán éppen ezért döbbentett meg a dolog: a Green Fox nem csak egy programozóiskola volt; ez egy álom megvalósulása volt sokak számára, ugyanúgy, mint a Training360 vagy a CodeCool. Olyan embereknek nyújtott új esélyt, akik más pályákról érkeztek, és a technológia világában kerestek új lehetőségeket. A cég sikere és a hallgatók magas kezdőfizetései bizonyították, hogy a gyors átképzés működőképes modell lehet. És az is volt, egészen 2020 végééig.

A gazdasági realitások ütközése az ideálokkal

A Green Fox bezárása a gazdasági realitások és a munkaerőpiaci igények változásának tükröződése. A Covid utáni konszolidáció, a piaci lassulás, és a recesszió hatásai mind hozzájárultak a cég nehézségeihez. Ez rámutat arra, hogy még a legígéretesebb kezdeményezések is kiszolgáltatottak a gazdasági környezet változásainak. Sajnos a saját példámon is látni lehetett a következő piaci, közgazdasági szükségszerűségeket:

  1. Megváltoztak a munkaerőpiaci igények: A Covid utáni időszakban a munkaerőpiac jelentősen átalakult, különösen a junior fejlesztők iránti kereslet csökkenése miatt. Ez befolyásolta a programozóiskolák, mint a Green Fox működését, mivel a cégek kevesebb juniort alkalmaztak, ami csökkentette az ilyen iskolák bevételeit és fenntarthatóságát. Egyre kevésbé lehetett tartani az “állásgaranciás” ígéreteket: egyre kevesebb a fejlesztésre szánt pénz, egyre kevesebb a kezdőkre fordítható idő. A legtöbb diák – én is – azonban kifejezetten az állásgarancia miatt választotta a bootcampeket: de már látni lehetett, hogy 2022 nyarán-őszén sem lehetett ennek segítségével elhelyezkedni. Az unikornisokat azonban még mindig elvitték a talonból: így kaptam én is állást. Nem volt elég a programozói ismeretcsomagom, de beszéltem nyelveket és viszonylag jók a soft skilljeim, plusz nyelvtudományi és kommunikációs tanulmányokat is végeztem, amelyek kifejezetten jól jöttek.
  2. Nőttek a junior fejlesztők elhelyezkedési nehézségei: 2023-ra tetőzött be az elbocsátási hullám: a “régi motorosok” ugyanúgy elveszítették a munkájukat, mint a nullkilométeres kezdők: a munkaerőpiacom így egy egyenlőtlen küzdelem indult meg. A junior fejlesztők számára nehezebbé vált az elhelyezkedés, különösen azoknak, akik új karrierirányt keresnek. A munkaadók gyakran több éves tapasztalatot várnak el, ami a frissen végzett programozóiskolai hallgatók számára hátrányos. Az egyetlen út, hogy tapasztalatokat kell mutatni – mindenáron, amelyekre a kezdők nem voltak alkalmasak, hiszen a bootcampek erre nem készítették fel őket. A technikai ismeretek mellett nem volt hangsúlyos az énmárka menedzselése, a saját ismeretek növelésének hogyanja, a saját projektek gyártásának képessége. Programozást tanulni egyáltalán nem olyan, mint az iskolában matekot magolni.
  3. A programozóiskolák képzési modelljei kezdenek elavulni: A változó piaci igények és a gazdasági környezet gyors változása 2023 első felére kihívás elé állította a programozóiskolákat. A Green Fox esete rámutat arra, hogy a képzési modelleknek folyamatosan alkalmazkodniuk kell a piaci változásokhoz, ami különösen fontos a technológiai szektor gyors fejlődése miatt. A Green Fox tulajdonképpen önmaga paródiájába fordult, amikor pontosan azt a szerepet nem tudta betölteni, amelyre megalakulni hivatott: állást adni a junioroknak. Hiába, hogy ez nem csak rajta múlt, de a végeredmény ugyanaz lett. Mert én és még nagyon sokan úgy gondoltuk: hogy az képzési díjat (1-2 millió forintot) tanulópénzként tesszük be egy jobb élet reményében, hogy majd a “kapuőrök” (gatekeeper) beengedjenek bennünket is: éppen ezért, ha kell, akkor ideiglenesen lemondunk a fizetésünk X százalékáról, hogy ezért cserébe az IT szektorban dolgozhassunk. Idénre kiviláglott, hogy ez nem működőképes megközelítés: itt csak magunkra számíthatunk.

Lehet, hogy a Kedves Olvasó most egy kissé indifferens érzésekkel viseltet a juniorok iránt, de szeretném felhívni a figyelmét, hogy a statisztikák mögött valódi emberek állnak. Gondoljunk csak a karrierváltókra, akik nagy reményekkel és elvárásokkal fordultak a programozás felé, csak hogy szembesüljenek a munkaerőpiac kegyetlen valóságával. A Green Fox bezárása számukra nem csak egy hír; ez a bizonytalanság és a csalódás érzését hozza magával.

Tanácsok a jövőre nézve

A Green Fox bezárása egy figyelmeztető jel a gyorsan változó munkaerőpiacra és a technológiai szektor kihívásaira. Ez az esemény arra ösztönöz minket, hogy átgondoljuk karrierstratégiáinkat, alkalmazkodjunk a változásokhoz és soha ne hagyjuk abba a tanulást. A technológiai iparág változásai bár kihívásokkal teli, de reményt és lehetőségeket is kínálnak azoknak, akik képesek alkalmazkodni és fejlődni a változó körülmények között.

Mivel már nem vagyok “elsőbálozó” a munkakeresésben, sőt, gyakorlatilag az első igazi munkahelyem is megszűnt (hiszen gyakorlatilag 4 embert bocsátottak el) 7-8 hónap után, így van némi tapasztalatom abban, hogy mit is kellene tennie egy karrierváltónak.

  • Rugalmasan állj a karriertervezéshez: A technológiai iparág gyors változásai miatt fontos, hogy rugalmasak maradjunk karrierterveinkkel kapcsolatban. Készüljünk fel arra, hogy új készségeket kell elsajátítanunk, és esetlegesen új irányokat kell felfedeznünk. Ne szűkítsük a lehetőségeinket, hanem mindig több különböző irányba induljunk. Saját példa: én fullstack fejlesztő vagyok, de kerestem állást frontendesként, backendesként és fullstack fejlesztőként is. Ha több technológiához értesz, külön-külön keress állást.
  • Ne hagyd, hogy más “szintezze be” a tudásodat: Ezt a trükköt még Joshua Fluke-tól tanultam (nem vagyok biztos benne, de valószínűleg ebben a videóban lehetett). A lényege, hogy ha megvan a medior tudásod pet projectekkel, akkor ne kösd magad csak a junior szintű állásokhoz, hanem bátran “lőj fentebb”, jelentkezz medior állásokra. Így szereztem meg én is a mostani állásomat.
  • Legyen időd a CV-re és a LinkedIn-re: Bármennyire is utáljuk, de sajnos nem lehet kikerülni. Minden egyes technológiát, minden tanfolyamot, minden rövid munkahelyet, – ha volt 3 hónap – írj be (gyakornoki időnek nevezheted meg). Foglalkozz a gapekkel: bármit, de tényleg bármit tegyél meg, hogy ezeket kihagyd: ha kell, írd oda, hogy Udemy kurzosokkal növelted a tudásodat.
  • Tanulj és Fejlődj: A technológiai világban a tanulás soha nem áll meg. Akár önálló tanulással, online kurzusokkal, vagy akár mentorálással, mindig van lehetőség a tudásunk bővítésére. Mindennap, legalább 30 percet foglalkozz szakmai videókkal és programozással.
  • Hálózatépítés és Közösség – erre is támaszkodhatsz: A kapcsolatok és a szakmai közösségek hatalmas erőforrást jelentenek. Építsünk erős hálózatot, amely támogatást és új lehetőségeket nyújthat.
  • Emberi Türelem és Kitartás: Ne feledjük, hogy minden karrierút egyedi, és időbe telik, mire elérjük a céljainkat. Legyünk türelmesek és kitartóak. A legtöbb emberenk 3-4 hónapig is eltart, amíg állást szerez. Nekem is – aki az átlagtól szerencsésebb vagyok ilyen szempontból – 2,5 hónapba telt, amíg sikerrel jártam.
svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    Az éretlen rókakölyök-sereg – A bootcampek és a kezdők válsága