Now Reading: ÚjBranch 10. – “Aki a csillagokra céloz, legalább a Holdat eléri” (VÉGE)

Loading

ÚjBranch 10. – “Aki a csillagokra céloz, legalább a Holdat eléri” (VÉGE)

Olvasási idő: 4 perc

Vagy másképpen: memorizál, újrajátszik, ismétel! Ismét egy óriás (akarommondani vakond) vállán állok: a címben szereplő igazság Éjjeli Vakondé, a YouTube legjobb magyar, retro gamer tartalomkészítőjéé. Aki nem látta vagy hallott róla, az hagyja abba az olvasást most és menjen Janit, a cinikus démont és L.Mole-t nézni egy hétvégén keresztül, majd folytassa az olvasást innen. Köszikösziköszi!

Szóval megint beütött az ismeretlen, alig hiszem el. Szóval, 2023.12.13-án 9:29-kor csöngött a telefonom: felvettek az álomcégemhez, a helyi legjobbhoz, az egyik legnagyobb, országos méretű fejlesztőcéghez (nem, nem az EPAM, hanem a ciklámenes 🙂 ). Nagyon szeretnének velem dolgozni, küldik az írásos ajánlatot, amire szeretnék, ha 24 órán belül válaszolnék. Majdnem kiugrott a szívem, miközben nyitottam meg az e-mailt, aztán még ilyen nem volt: ahogyan olvastam, hittem, hogy menten leszédülök a székemről. Megadták a -tól -ig tartományom legtetejét (ami helyileg extrém jónak számít), plusz juttatásokat a próbaidő végétől! A Háerres csaj röhögött, amikor alig 4 perccel az ajánlat után (9:37-kor) el is fogadtam e-mailben. Maga a hölgy, akivel interjúztam ő lesz a főnököm. Kifejezetten kérte, hogy engem az ő csapatába osszanak be, ami azt jelenti, hogy tényleg jó benyomást tehettem rájuk.

Most már csak abba a projektbe kell bekerülnöm, amit nekem szántak, ehhez hétfőn kell még egy angol nyelvű bemutatkozást túlélni a német tech leaddel és csapatával. Azt mondta a főni, hogy ha valami miatt ez nem sikerülne, az sem baj, legfeljebb más projektbe osztanak be. Mivel ez gyakorlatilag egy udvariassági bemutatkozás, sok nehézségre nem számítok.

Tényleg alig akartam elhinni, hogy sikerült: a biztonság kedvéért vártam a hír bejelentésével még 2 napot, hátha visszavonják a már elfogadott ajánlatot. De nem: megkaptam ebben a pillanatban az onboardingos rendszerhez a meghívót, ahol szépen visszaszámol nekem január 2-ig, amikor is a kezdőnapom van. A főnököm budapesti, de leutazik az onboardingomra – gyakorlatilag már a felvételemkor felhívott, egész jól elbeszélgettünk, de mivel szabadságon volt, nagyon hálás voltam neki, hogy időt szánt rám és a bemutatkozásra. Kapok majd céges laptopot és telefont is, plusz egy valag juttatást is. Ez már a nagypálya kéremszépen. Kishíján a dupláját keresem az eddigi fizetésemnek. Ez már tényleg az a hely, ahol lennem kell. Ráadásul elfogadtak mediornak, pontosabban experienced-nek ismertek el, dacára a kevéske munkatapasztalatomnak. A helyzet nem is lehetne jobb: ha igaz, akkor a heti 4-1 lesz a home office aránya, ami nekem megfelelő, sőt tökéletes, de ez a főnökkel kell majd megbeszélni. Nem akartam a telefonban ráönteni ezt, majd első nap személyesen.

Ha minden a tervezettek szerint alakul, akkor a január az onboarding hónapja lesz és februártól kerülök projektre. Remeknek hangzik, bár a főnökasszony kifejezetten kérte, hogy a Javába és a német nyelvbe ássam be magam, ami – karácsony közeledtével és a saját erőim fogytával – egyre nehezebb, de a két ünnep között mindenképpen szánok rá egy hetet a tanulásra.

A próbaidőről itt is írni fogok, de ezzel a bejegyzéssel az ÚjBranch sorozat véget ér, az új Progklapec-sorozat még nem kapott nevet, de még nem is gondolkodtam ezen.

Végül a nyers adatok:

Álláskeresés kezdete (az első jelentkezéssel): 2023. szeptember 28., csütörtök, 18:28.

Az első állásajánlat: 2023. december 13., szerda, 09:29.

Eredmény: megdupláztam az eddigi fizetésemet, szereztem jutattásokat is, plusz végre egy multihoz kerültem be, elvileg feltornásztam heti 4 home office-os napra,

Tanulással töltöttem: kb. 200-250 órát ebben az időszakban,

Összesen: 2 hónap, 2 hét, 1 nap (76 nap, azaz kb. 11 hét);

Álláskeresés vége: 2023. december 13., szerda, 09:29.

Megpályázott pozíciók száma: 81 db.

Egyértelműen elutasítottak: 41 pozícióról.

Nem kaptam választ: 36 cégtől (az utolsó telefonos kapcsolatfelvételt ígért e-mailben, ami nem történt meg)

Potenciális esélyek (nincs ajánlat, de tárgyalás folyik): 2 cégnél (ebből az egyik a “sötét zsaruk”).

Állásinterjúk száma: 5 darab (3 online, 2 személyes)  + 2-3 telefonos gyorsinterjú.

Állásinterjúk általános időtartama: 45-60 perc.

(Eddig kapott) próbafeladatok száma: 2 e-mailben kapott szakmai feladat(sor), 1 IQ teszt, 1 személyiségteszt.

Azok a stackek, amivel eddig konkrét állásajánlatot kaptam: Spring Boot, Java.

Összefoglalás, tanulságok levonása:

Igazuk volt azoknak, akik azt állították, hogy a munkahelyi helyzet és az álláspiaci kilátások sokkalta rosszabbak az IT szektorban, mint a tavalyiak vagy éppen az év elejiek, de azoknak is igazuk van, akik állítják, hogy ennek ellenére is lehet normális állást találni. Én megint “a lehető legrosszabb” időszakban brillíroztam: gazdasági válságban, ráadásul pontosan 3 nappal a végleges decemberi leállás előtt sikerült állást szereznem, ráadásul igen remek állást annál a cégnél, ahová már 3 éve próbálok bekerülni és rendre elutasítottak még idén is 3 alkalommal.

Egyvalamiben biztos lettem a végére: az önéltrajzom eddig pocsék volt. Sajnos bármennyire is junior és medior szint között vagyok, inkább mediorként kell eladnom magam, ha egyáltalán valamiféle munkát akarok keresni. Juniorként, entryként teljesen felejtős értelmes munkát találni, de némi finesszel még ez is lehetséges.

Nagyon fontos, hogy vegyük észre a saját negatív, végtelen ciklusainkat és merjünk ezekből kilépni: én például a KKV-k világát elhagytam véglegesen és olyan irányba mozdultam el, amelyet már az elejétől követnem kellett volna.

El kellett hagynom a korlátozó hiteimet: igen is fel lehet készülni, 2-3 hét alatt olyan szintre, hogy interjúképes legyél. Eddig ebben nem hittem.

Tényleg csodálatos, de nagyon fárasztó időszak volt, de örülök, hogy felmondtam az előző helyemen.

A tapasztalataimról még írni fogok.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    ÚjBranch 10. – “Aki a csillagokra céloz, legalább a Holdat eléri” (VÉGE)