Now Reading: ÚjBranch 4. – Egy digitális utazás a ChatGPT-vel, azaz rohadjál meg ATS

Loading

ÚjBranch 4. – Egy digitális utazás a ChatGPT-vel, azaz rohadjál meg ATS

Olvasási idő: 3 perc

Üdvözöllek újfent a bináris dzsungelből, Kedves Olvasóm! Egy újabb hét telt el állásinterjú nélkül: csak a mai nap 3 elutasítást kaptam e-mailben, anélkül, hogy a kapcsolatfelvétel legcsekélyebb kísérlete történt volna. Mivel már eléggé régóta úszkálok ebben a digitális álláskeresési pocsolyában komolyabb eredmények nélkül, így kutatni kezdtem az okokat.

Mint kiderült: az eddigi magas elutasítások oka az, hogy a “kedves” HR-esek most már arra sem veszik a fáradtságot, hogy legalább belenézzenek az önéletrajzodba, hanem ehhez is AI-t használnak. A legtöbb elutasítás abból fakad, hogy ez a folyamat gyakorlatilag 2023 elejére, pillanatok alatt lezajlott: de erről bennünket, álláskeresőket “elfelejtettek” értesíteni. Ez a kis genyó az úgynevezett ATS (“Application Tracking System”). Röviden: ha nem úgy és olyan arányban használod a kulcsszavakat, amelyek az állásleírásban szerepelnek, a gép kb. 3 másodperc alatt megbuktat és megy a “sajnáljuk, de nem Önt…” szöveg. A legtöbbünk – eddig én is – embereknek szánt, szépen és esztétikusan elkészített CV-kkel ostromoltuk az álláspiacot, de ma már ezzel nem mész semmire: ma már a gépet kell meggyőznöd. Azt tudjátok, hogy ezek a rendszerek milyen kényesek a kulcsszavakra és formátumokra? A jó hír, hogy kurva könnyen átverhetőek a rohadék robotok.

Ma, a harmadik visszautasítás után lett elegem az egészből. Úgy gondoltam, hogy ha a Háerre Mancika ezt használja, akkor tűz ellen tüzet használok: megkértem a ChatGPT 4-es modellt, hogy legyen kedves és kupálja már ki a CV-met. Mivel eléggé mediornak érzem már magam, így arra kértem, hogy csupálja ki a junioros vonásokat a CV-ből és mediorként tüntessen fel anélkül, hogy hazudna. Hát gyerekek, ez fantasztikus! A tartalom ugyanaz maradt, de a szavak és kifejezések sorrendje, szinonimái teljesen más érzetet keltettek bennem. Leesett az állam miközben, a ChatGPT-vel kikupáltuk az önéletrajzomat, hogy az ne csak szép legyen, hanem az ATS szűrőin is átmenjen, mint kés a vajon. Ez a kis AI segítő nemcsak hogy ért a trendekhez, de még azt is tudja, hogyan kell szép szavakkal meggyőzni a robot HR-eseket. Bár van erre kifejezett oldal, ami a egy állásjelentkezés és a saját CV bemásolása után értékeli egy számmal (https://app.jobscan.co/dashboard), tehát, hogy mennyi esélyed van “továbbjutni”? Ez 60% alatt szinte azonnali bukás. Nekem – egy előzőleg jelentkezett álláshirdetéssel tesztelve – a CV-m 37%-ot kapott. Mint kiderült, a Canva-s sablon, ami baromira szép: egyszerűen olvashatatlan a rendszer számára. Itt már újra 1995-van, Emberes Kedvesek: fehér papírra, Times New Roman 12-es betűtípussal írd egymás alá az adataidat, akkor lesz jó.

Annyira vérszemet kaptam, hogy nekifogtam a LinkedIn-es profilpimpelésnek is. Ez a digitális metamorfózis talán még izgalmasabb: hogyan turbóztam fel a LinkedIn profilomat és hogyan készítettem harcra az önéletrajzomat az állásvadászat dzsungelében? Itt is van célszoftver arra, hogy teszteld a LinkedIn-es profilodat: https://resumeworded.com/linkedin-review/optimize-linkedin-profile . Itt a kezdeti állapotra én 32%-ot kaptam, de ChatGPT és az oldal ajánlásai alapján sikerült 67%-ra feltornásznom az eredményt. Az oldal azt kéri, hogy 90% fölé kellene vinni a pontszámot, de szerintem már ez az eredmény is fantasztikus. Valahol olvastam, hogy a LinkedIn profilom frissítése nem más, mint a személyes brandem újradefiniálása. Ennyi bullshitet – hiába vagyok eredetileg bölcsész – már én sem tudtam volna összehordani.

Volt egy csúnya másfél évem, amikor az Újratervezés 2.0-át végeztem és állást kerestem: LinkedIn-en ezt én bevallottam. AI pajti javasolta, hogy ne rejtőzködjem többé a “karrierváltás” kód alatt. Felvállalom, hogy másfél évig felhúztam a virtuális köténykémet, és az Újratervezés 2.0 program segítségével belevágtam a junior fullstack webfejlesztés rejtelmeibe. És ez a történet most már nem csak egy lyuk a CV-n, hanem plusz másfél év tapasztalat a HR-nek.

De a sztori itt nem ért véget: ide raktam, hogy az Újratervezés 2.0 után-közben én további kalandokba is bátorodtam: Java és Spring Boot titkait tárta fel előttem az Udemy, és persze jöttek a saját kis projektek is, mint a szorgos elsősök szeptember elején.

Izgalmas vége lett a mai kis projektemnek. Bár minden oldal egy-két-öt ingyenes lehetőséget a kipróbálásra, de én javasolnám, hogy mindenképpen ragaszkodj a ChatGTP Plus-hoz, ez önmagában is helyettesíteni tudja ezeket a programokat. A jövő héten most már komolyan figyelni fogom, hogy nagyobb hatásfoka lesz-e a álláskeresésemnek!

Legyen miénk a világháló és minél több munkalehetőség!

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    ÚjBranch 4. – Egy digitális utazás a ChatGPT-vel, azaz rohadjál meg ATS