Now Reading: Progklapec 11 – Az első teljes, saját fejlesztés

Loading

Progklapec 11 – Az első teljes, saját fejlesztés

Szóval ismét új hét. “Íme a rettenetes üres, fehér papír, amire írnom kell“. – írta Hajnóczy Péter A ​halál kilovagolt Perzsiából című kisregényében. Most tisztán érzem a kínjait.

A hét – amennyire az elmúlt hét alapján meg tudom állapítani – nyugodtnak ígérkezik. Amit így hétfő reggel előre látok: lesz egy cégbemutatós írás, amit el kell készíteni. Van egy tesztelés és dokumentálási feladat és véglegesíteni kell a biztosítós rendszer egyéni fejlesztését.

Hétvégén egy másik feliratot kellett véglegesíteni: a csávó, aki előszörre kapta, igencsak rossz munkát végzett – mondjuk ez nem csak az ő hibája: az interjúalany rettenetesen hadart, alig lehetett érteni, amiről beszélt. Mindannyiunk pechére szakmai dologról volt szó: ennek a komplexitása és tematikája meghaladta, amire számítottam. Ráment a teljes szombatom, dacára annak, hogy körülbelül 2-3 órát szántam rá.

Mindegy: elküldtem, le van tudva.

 

Hétfő

Szokásos hétkezdet: hétindító értekezlet 9:00-tól, stand-up 9:48-tól. Lesz 10 óra, mire dolgozni tudok. A kutatás és írással elleszek, remélhetőleg a mai nap véglegesíteni is tudjuk a Hóddal azt a kódot, amit pénteken nagyjából már gatyába ráztunk. Egy-két órányi meló kellene még.

Hétfőn mindenki – finoman szólva is eléggé ideges volt – gyakorlatilag nem tudtam haladni a dologgal. Inkább feladtam és próbáltam valamiféle haladást elérni egyedül: nem sok sikerrel. Próbált az egyik senior segíteni, de félúton más dolga akadt, így magamra maradtam.

Délután megjött a gerinckímélő légpárnám, így azt átvettem.

Baszki!

 

Kedd

Reggel megírtam a céges AI számára azt a 2-3 oldalnyi szöveget, amit össze tudtam szedni a cégről. Kértem, hogy valamelyik CEO vagy a Hód olvassa át és pótolja ki azokat az információkat a szövegben, melyeket nem tudtam, de mindenki leszarta: a Hód egyből, olvasás nélkül beküldte a tesztrendszerbe. Egy Trello-kártya has been done. Nekem 8.

A délelőtt megint rendszerismeretem növelésével telt: kikérdeztek, mint a taknyos kiskölyköket. Délre nagyjából sikerült bebifláznom, amit szerettem volna, így már csak a migráció utolsó részét kellett megírni. Egyrészt jogos, hogy tanulj bele a rendszerbe, de még mindig kifejezetten gyorsnak érzem a haladásomat: de bármennyire jó is vagyok, 5-6 éve itt dolgozó fejlesztők ismeretét nem tudom egyik pillanatról a másikra bepótolni.

Még a múlt héten véletlenül a framework-be commitoltam 3-4 segédfüggvényt, amit először le kellett volna ellenőrzni. Ezeket reverteltük pénteken, de sajnos tegnap az egyik társunk rossz időben nyitott branchét visszapusholta, így ismét megjelentek a commitjaim. Meglepődtem rajtuk, de végül is reverteltük és lett írva mindenkinek, hogy pullojon.

Tegnap végre segített a srác, így nagyjából be tudtuk fejezni a feladatot, már csak a filterek megírása van hátra. A Hód szerint “túl akarok esni a feladaton”, de valójában utálom a semmittevést. Úgy vagyok összerakva, hogy csináljak valamit: alkossak, tervezzek, írjak, javítsak a működésen. Ez a hetekig tartó köldöknézegetés és a feladaton való tökölődés szerintem kontraproduktív, de természetesen ki vagyok én, hogy valamit is bíráljak?

Nem pörögnék ennyire, ha baromira ráérnék, de 3 feladat lenne egyszerre párhuzamosan, ebből kettő a vége felé következik, de lenne még egy közös pair programming a gyakornok sráccal, abba még bele sem szagoltam. Nem baj, majd holnap – ha bejön a céghez.

 

Szerda

A gyerek megint beteg, otthon kellett maradni az asszonynak vele. Ma van a hét közepi stand-up 9:48-től. Utána elvileg véglegesítjük a a biztosítós report szerkezetét: ez már megvan, csak a filtereket kellene megírni – ezt Hód magára vállalta.

Nagyon remélem, hogy már ma tudok a harmadik feladatommal is foglalkozni: egy közös tesztelés + dokumentálás. Nyilván rám a dokumentálás része vár a feladatnak.

Természetesen a Hód eléggé erotikusan állt neki a munkának: ezt is rám hagyta. Az egyórás megbeszélésből végül 37 perc lett: elhadarta, hogy mit szeretne, majd elküldött melózni. Filterestül – mindenestül. Ekkor még kellett segítséget kérem a senior sráctól: eléggé össze volt kuszálódva a kód, több hiba is volt benne, de végül 1,5 – 2 óra alatt megfésültük a kódot. Tényleg le a kalappal a rocker srác előtt: bár a bugfixing kezdetén mindig szét tudna robbanni, alapvetően 5-10 perc után megnyugszik és utána már segít.

Ráírtam a srácra, hogy akkor mikor kezdjünk neki a közös feladatunknak: a válasza “majd írok” volt. Végül ez 13:30 körül történt meg, amikor is “ma már ne foglalkozzunk vele” üzenetet kaptam. Hát jó, végül is csak “top prio” vagyis a legnagyobb fontosságú a tesztelés.

A Hód ma nem jött be.

 

Csütörtök

Eléggé összemosódik ez a nap: a legfontosabb dolog, a Hód által lediktált, egyéni filter megírása volt. A Chat GPT-vel felskicceltettem, hogy kb. mi legyen a működése, mik legyenek a kimenetei a metódusnak?

Úgy voltam vele, hogy ma nem ezzel akarok foglalkozni, de reggel 8:22-kor ez a párbeszéd zajlott le a sráccal (részlet):

Admin, 8:22

Szia! Mikor tudunk beszélni a level tesztelésről?

GyakornokGyuri, 8:24
Szia Admin, bocsi van egy rossz hírem. Lebetegedtem, hányás hasmenéses betegség. Hétfőig nem leszek. 🙁

Tegnap is ment már a gyomrom, de akkor bírtam dolgozni

De mostmár egyre rosszabb

Admin, 8:25

Jobbulást kívánok és mielőbbi gyógyulást. Pihenés és sok folyadék. Akkor majd visszatérünk rá a jövő héten.

Rákérdeztem a Hódnál, hogy akkor mivel foglalkozzak, ő azt mondta, hogy a biztosítós fejlesztéssel. 11 órára kidolgoztam az egyéni filter, majd a többi, általánost is. 13:18-kor érkezett még 2 feladat: a számos enumokat kellett szövegesen megjeleníteni, illetve a Hód által fejlesztett tooltip feature-t kellett használni két oszlopon. Ez is megvalósult, igaz, csak péntek reggel 7:40-re.

Közben kaptam egy új feature fejlesztésre szóló Trello-kártyát, ami főleg front-end. Mivel nem értek a jQuery-hez front-enden, így halvány fingom sincsen, hogy hogyan kellene animálni. Nem értem a feladatot, így nagy nyűgösen beizzítok egy másik projekt-csontvázat, amit kifejezetten a belső fejlesztésekhez szoktunk használni. Persze nem enged be, mert elfelejtettem a jelszavamat: vagy 30 percig kínlódok vele, amíg rájövök, hogy az adatbázisban MD5-ös kódolással kellene elmenteni. Megkérdezem a front-endes a feladatról, de ő sem érti. Kellene beszélni a Hóddal a feladatról, ami persze lehetetlen, mivel ma sincsen itt.

13:37-kor egy újabb kártyát kaptam, ez most teszteléses. Nem tudom, hogy mit és milyen adatokkal kellene tesztelni. Ilyet még nem kellett csinálnom. Egy másik senior sráctól kapom a kártyát, segítőkész, de bevallom, hogy mára már sok. Biztosítom, hogy nekiállok tesztelni, de inkább a biztosítós projektet akarom befejezni. Majd holnap ezzel is foglalkozom.

A Hód végül 14:52-kor jelent meg az irodában, egy megbeszélésre sietett. Nagyon fasza, hogy személyesen már 2 napja nem lehet elérni, most meg, amikor segítség kellene, persze mindkettőnknek mennie kell. Hát elengedtem mára a dolgot.

A biztosítós fejlesztés felemás: még patkolni kellene, de amúgy már jó.

 

Péntek

Reggel, szakadó esőben jövök be 6:44-re (megbeszélés alapján 7:00-15:00 között dolgozom), ami persze eláll 7:58-ra. Itt a takarítónő, tehát nem nagyon tudok mit csinálni. Végül 7:31-re fejezek be minden, eddig kapott feladatot a biztosítós projekten.

Ma hétzáró stand-up van, remélem, hogy arra a Hód is bejön, mivel tényleg kellene beszélni a feladatokról.

Egy biztos, lesz bőven feladatom.

 

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    Progklapec 11 – Az első teljes, saját fejlesztés