Now Reading: Csillámpor, kaktusz és zokni – Az ASMR meghökkentő művészete

Loading

Csillámpor, kaktusz és zokni – Az ASMR meghökkentő művészete

Olvasási idő: 4 perc

Szóval ismét önvallomás következik, Kedves Olvasó: piszok rosszul alszom. Kb. 20 éves koromig hortyogtam, mint a tej, de a közelebbi és távolabbi múlt folyamatos stressze és problémamázsái alatt egyre nehezebben tudok elaludni. Próbáltam már macskagyökeret rágcsálni, ami olyan büdös volt, mint a cica másik testrés(z)e – próbáltam Valeriánát, sört, meleg tejet, kínai javasasszony csecsét bevenni, hogy aludni tudjak – de semmi sem használt. A komoly, pszichiáter által felírt dolgokhoz nem akartam nyúlni és különben is, a Harcosok Klubja klubja óta tudjuk az Örök igazságot, amit a doki is mondott a Narrátornak:

No. You need healthy, natural sleep. Chew some valerian root and get more exercise.

via GIPHY

Affene. Szóval valahogyan innen ered a vágyam valami megnyugtatóra. 2014. január 15-én történt velem az a sorsfordító esemény, amikor először találkoztam az ASMR-rel. Emlékszem, a feleségem valamit nézett az én gépemen, míg én a haálószboban néztem az ő laptopján ezt a véletlenszerű ajánlást a YouTube-on. Szinte azonnal aludtam vagy másfél órát. Az első videóm címe nem más, amivel ezt a különös utazást kezdtem, mint “ASMR Relax Role play: Bank. Deposit 40% Relaxing Voice and Whisper of Russian Girl in English“. Igen, jól hallottátok, egy banki ügyintézés volt az, ami megnyitotta számomra az ASMR kapuit. Ki hitte volna, hogy a pénzügyi tranzakciók ilyen megnyugtatóak lehetnek? Talán a bankoknak érdemes lenne átgondolniuk marketing stratégiájukat.

A mai szemmel persze már gagyi: rossz a mikrofonozás, gagyi a szerepjáték, de ez akkoriban olyan szinten furcsa volt, hogy azonnal lecsapott mindenféle kritikát az emberekből.

De térjünk a lényegre! Az ASMR, azaz az autonóm érzéki meridián válasz, egy olyan jelenség, amelynek létezéséről sokan nem is tudnak, míg mások számára ez a mindennapok elengedhetetlen része. Ez egy olyan érzés, ami leginkább úgy írható le, mint amikor a hátadon végigfut a hideg, csak éppen kellemes. És nem, nem az a fajta hideg, amit akkor érzel, amikor rájössz, hogy elfelejtetted kikapcsolni a vasalót otthon. Az ASMR videók sokfélék lehetnek: van, ahol csak suttognak, másokban kopognak, simogatnak, sőt, még az étkezés hangjait is “élvezhetjük”. Igen, az étkezés hangjait. Az internet furcsa hely, barátaim. De valljuk be, van valami megnyugtató abban, ahogy valaki suttogva elmondja, hogyan töltik be a nyomtatványokat egy orosz bankban, miközben te csak fekszel az ágyadban és próbálsz nem gondolni arra, hogy holnap is korán kell kelni.

Az alábbiakban részletesebben bemutatok néhány népszerű ASMR típust, amelyek segíthetnek megérteni ezt a furcsa és néha életidegen világot. Mindehhez saját kedvenceimből válogattam példákat.

1. Suttogás

Az egyik legelterjedtebb ASMR típus a suttogás, ami gyakran magában foglal személyes figyelmet is. A suttogó videókban a készítők lágyan beszélnek vagy suttognak a mikrofonba, gyakran személyes figyelmet imitálva, mint például fül- vagy agyvizsgálat. Ez a típus különösen népszerű, mivel a lágy hangok és a közvetlen kommunikáció érzése mély relaxációt és nyugalmat képes előidézni.

2. Tapping (Kopogtatás)

A kopogtatásos videókban az ASMR készítők különböző tárgyakon kopogtatnak ujjaikkal vagy tárgyakkal, hogy kellemes hangokat hozzanak létre. Ez a fajta tartalom a hangok ritmikusságára és textúrájára koncentrál, amelyek stimulálják a hallást és előidézhetik az ASMR választ.

3. Role-play (Szerepjáték)

Az ASMR szerepjátékok olyan videók, ahol a készítők különböző karaktereket játszanak el, mint például orvos, fodrász, vagy akár egy barát, aki gondoskodik rólad. Ezek a videók gyakran magukban foglalják a suttogást, a kopogtatást, és más ASMR technikákat is, miközben egy személyre szabott és interaktív élményt nyújtanak.

Vannak viszonylag hétköznapiak, ez például egy kozmetikus szerepjáték:

Szinte mindegyik nagyobb filmsorozat, film franchise megkapja a maga szerepjátékát. Ez például egy Harry Potteres szerepjáték:

Ez pedig egy elborult szerepjáték, amelyben elrabolt egy őrült rajongód.

4. Étel ASMR (Mukbang)

Az étel ASMR, vagy mukbang videók az étkezés hangjaira koncentrálnak. A készítők különböző ételeket esznek mikrofon közelében, hogy hangsúlyozzák az étel rágásának, szívásának vagy csámcsogásának hangjait. Bár ez nem mindenki számára nyugtató, sokan találnak benne különleges megnyugvást és élvezetet. Én a magam részéről inkább undorítónak találom.

5. Vizuális stimuláció

Nem csak a hangok okozhatnak ASMR reakciót; a vizuális ingerek is jelentős szerepet játszanak. Ilyen például a kézmozdulatok nyomon követése, fények játéka, vagy bizonyos tárgyak, mint a slime vagy a kinetikus homok manipulálása. Ezek a videók a látványos elemekre összpontosítanak, hogy nyugtató és meditatív állapotot idézzenek elő. Nálam ez nem működik.

6. Írás és rajzolás

Az írás, rajzolás vagy bármilyen papíralapú tevékenység hangjai is képesek ASMR választ kiváltani. Az oldalak lapozása, ceruza vagy toll használata, és akár a festés hangjai is mély relaxációt és elégedettséget képesek okozni.

7. Olvasás

Ez viszonylag ritkább ASMR mód, hiszen a szerzői jogi aggályok a magyar YouTube részeivé is váltak. Mindazonáltal az ASMR kezdetén viszonylag sok suttogva olvasós videó került fel.

Az ASMR világa rendkívül széles és változatos, ahol mindenki megtalálhatja a számára leginkább nyugtató és kellemes típust. A fenti kategóriák csak a jéghegy csúcsát jelentik, és rengeteg egyéb, kevésbé ismert ASMR típus is létezik, amelyek felfedezésre várnak.

Itt van néhány egyéb, egyéni ASMR műfajt bemutató videó is.

De nehogy azt hidd, Nyájas Olvasóm, hogy ezzel vége! Éppen ellenkezőleg! Ahogy belemerülünk az ASMR művészetébe, amely több rejtélyt rejt, mint egy kormányzati összeesküvés elmélet… ne felejtsük el, hogy ez az új kori pihenés titkos fegyvere. Megkérdőjelezhető persze, mint egy UFO-sztori a ’90-es évekből, de valljuk be, van benne valami különös varázs. Talán nem is olyan őrültség az, hogy az ember egy “relaxáló” banki ügyintézés közepette találja meg a zen állapotát, miközben egy lágy hangon azt ecsetelik, hogyan lehet a legjobban kamatoztatni a spórolt pénzét. Az élet valóban tele van váratlan fordulatokkal – mint egy igazi szappanopera, csak popcorn nélkül.

Az ASMR nem egyszerűen csak egy webes szörnyeteg, amely a mélyből kúszott elő, hanem egy szanatórium a lelkek számára, ahol a pihentető alvás nem csak egy távoli álom. Akár suttogó banki tanácsadók meséjére, akár a tengerparton sétáló, szeplős arcú ifjoncok lágy szavaira alszol el, az ASMR univerzumában mindenki megtalálhatja a maga nyugalmát. Ez a világ olyan sokszínű, mint egy jól megírt szappanopera, ahol minden epizódban új karakterrel és sztorival bővül a paletta.

Végezetül kérlek, hogy ha a következő alkalommal, miközben egy tejeskávé fölött elmélkedsz és azon töröd a fejed, hogy “Mi a franckarika az az ASMR?“, emlékezz vissza arra a különös napra, amikor egy blogger – aki szerint a pénzügyi tájékoztatók a legjobb altatók -, megosztotta veled a nyugalmat hozó varázslatát. Lehet, hogy Te is rábukkansz arra a titokzatos hangra vagy ingerre, ami olyan gyengéden szorít át, mint egy polip karjai és elrepít az álmodozás birodalmába, ahonnan a logika már rég katapultált az ürességbe.

 

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    Csillámpor, kaktusz és zokni – Az ASMR meghökkentő művészete