Now Reading: Egy „elsőbálozó” Mensa IQ tesztíró tapasztalatai

Loading

Egy „elsőbálozó” Mensa IQ tesztíró tapasztalatai

Olvasási idő: 9 perc

Mint a rossz vicc mondja: írtam IQ-tesztet, de szerencsére negatív lett. 😀

Szóval: a rövid történet – hosszan, ahogyan – Nyájas Olvasó – azt nálam már megszokhattad. Még 2022. ápr. 19-én, egy keddi napon, pontosan 15:30-kor iratkoztam fel a Mensa HungarIQa tesztértesítőjére, mert úgy éreztem, hogy szeretnék ennek az elitszervezetnek a tagja lenni. Még a Rendőrségnél dolgoztam és a honlapon közölt információk szerint arra számítottam, hogy legkésőbb augusztusra megírhatom a tesztet. Végül erre több, mint 1 évet kellett várni: 2023. jún. 5-én, hétfőn, egészen pontosan 10:58-kor kaptam meg az értesítő kör e-mailt a helyi Mensa csoport vezetőjének aláírásával, hogy június 24-én végre lesz Mensa felvételi IQ-teszt Pécsett. Az érdeklődő feliratkozásom és a teszt megírása között pontosan 431 nap, azaz 1 év, 2 hónap és 5 nap telt el.

Elég sokat változtak az életkörülményeim az elmúlt egy évben, így elég sokat gondolkodtam róla, hogy szeretném-e megírni a tesztet? Végül arra jutottam, hogy ezt egy erőpróbának, egy jó mókának fogom fel és jelentkezem a tesztre. Végül – pár nap gondolkodási idő után, 2023. jún. 9-én, pénteken, 7:43-kor fizettem be az IQ teszt árát, 6000 Forintot.

Szóval nem voltam biztos abban, hogy ezt most akarom-e? Még aznap sem éreztem magamban kedvet arra, hogy elmenjek, de a szervezők – nagyon okosan – előre fizettetik ki a regisztrációs díjat, valószínűleg pont azért, hogy a befektetett pénzed miatt mindenképpen elmenj tesztet írni.
Szóval, hogy végre tényleges élménybeszámolót is írjak… – mivel az egész interneten nem találtam sem magyarul, sem angolul releváns élménybeszámolót a Mensa IQ-tesztről – : 2023.06.24-én, a pécsi tesztírásra mentem el, amely a pécsi Civil Közösségek Házában volt megtartva, az IQ-nap keretében.
Eléggé információszomjasnak éreztem magam, mivel a konkrét tesztről, amit megíratnak nem találtam szinte semmit sem a honlapon. Megkérdeztem a ChatGPT-t, hogy mit tud erről a tesztről: a következők derültek ki (nagyjából pontos volt a szentem):

“A Mensa tesztek hossza és szerkezete helyenként változhat, és attól is függ, hogy melyik típusú tesztet veszed. Az alábbiakban azonban néhány általános információt találsz a Mensa tesztekről:

Általános Képességteszt (Standard Battery Test): Általában ezt a tesztet használják az Egyesült Államokban, és ez tartalmazza a legtöbbféle kérdést. Ez a teszt általában 7 különböző részből áll, és összesen körülbelül 200 kérdést tartalmaz. Az egyes részek között gyakran vannak rövid szünetek, és az egész teszt körülbelül 2 órát vesz igénybe.

Culture Fair Intelligence Test (CFIT): Ez a teszt kifejezetten kulturálisan semleges, és nem tartalmaz verbális kérdéseket. A CFIT 3 részből áll, és összesen 50 kérdést tartalmaz. Az egyes részek között szünetek vannak, és az egész teszt körülbelül 1,5 órát vesz igénybe.

A kérdésekre fordítható idő szintén változik a teszttípustól és a részegységtől függően. Néhány részben a kérdésekre általában 2-3 perc áll rendelkezésre, míg más részekben 5-10 percet kaphatsz egy-egy kérdésre. A tesztek általában úgy vannak kialakítva, hogy a vizsgáztatók elmondják, mennyi idő áll rendelkezésre az egyes részekben, mielőtt elkezdenéd azokat.

Mindenekelőtt javasolt, hogy a teszt előtt érdeklődj a helyi Mensa szervezetnél a teszt pontos struktúrájáról és menetéről.

Az általad említett időtartam alapján úgy tűnik, hogy a Culture Fair Intelligence Test-et (CFIT) fogod kitölteni. Ez a teszt általában 1-1,5 órát vesz igénybe, amit hozzáadunk a bevezető előadás időtartamához. A CFIT a kulturálisan semleges kérdéseiről ismert, amelyeket úgy terveztek, hogy minimalizálják a nyelvi és kulturális előítéleteket. A teszt három részből áll, amelyek a nem verbális képességeket mérik, mint a mintafelismerés és a logikai gondolkodás.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a pontos teszt, amelyet kitöltesz, a helyi Mensa szervezet döntésétől függ. Javasolt, hogy vedd fel a kapcsolatot velük a teszt pontos részleteiért.

A Culture Fair Intelligence Test (CFIT), vagy “Kultúra-semleges Intelligenciateszt”, a verbális képességektől függetlenül méri az általános intelligenciát. A CFIT a következő feladattípusokat tartalmazza:

  1. Minta felismerése: Ebben a részben a vizsgázónak meg kell határoznia a logikai folyamatosságot vagy a mintát a bemutatott képek között, és ki kell választania a hiányzó elemet vagy a következő logikai lépést a sorban. Példa: Négy négyzet kerül bemutatásra, mindegyiknek más és más az elrendezése vagy a mintázata, és a vizsgázónak ki kell választania az ötödik opció közül azt, amely a logikusan következő a sorban.
  2. Klasszifikáció: A vizsgázónak a hasonlóságok és különbségek alapján csoportokba kell rendeznie az objektumokat vagy a formákat. Példa: Több különböző formát vagy objektumot mutatnak be, és a vizsgázónak ki kell választania az ötödik opcióból azt, ami nem illik bele a többi közé.
  3. Mátrixok: A vizsgázónak meg kell találnia a hiányzó elemet egy mátrixban, ami általában szabályokat vagy mintákat követ. Példa: A vizsgázónak egy 3×3-as mátrixból, melyben soronként és oszloponként minta vagy szabály követhető, ki kell választania a hiányzó elemet az öt lehetőség közül.

Ezek a feladattípusok segítenek mérni az ember logikai és analitikai képességeit, a mintafelismerést és a nem-verbális problémamegoldó képességeket. Minden teszt szekció időre van korlátozva, és az egész teszt általában 1-1,5 órát vesz igénybe.

Fontos megjegyezni, hogy bár a CFIT a verbális képességektől függetlenül igyekszik mérni az intelligenciát, még mindig jelentős mértékben támaszkodik a vizuális és logikai képességekre, és ezért nem alkalmas minden típusú intelligencia mérésére.”

Ez nagyjából pontos volt.

A regisztráció előzetes, a mensa.hu oldalon történik: itt kiválasztod a számodra kedves helyszínt és időpontot, majd SimplePay-jel megfizeted a jelen sorok írásakor 6000 forintnyi tesztírási díjat. A számlát és a visszaigazolást gyakorlatilag azonnal megkapod.

Maga az élőszereplős happening a regisztrációval kezdődik, amely esetünkben 13:45-kor kezdődött. Itt egy fényképes igazolvánnyal azonosítod magad, majd alá kell írni egy jelenléti ívet, amellyel jóváhagyod, hogy az előzetesen megadott adataid helyesek. Ez fontos, mivel a kortársaid értékeivel hasonlítják össze az IQ-dat: az életkor miatt többletpontokat kapsz majd, de erről nem hallottunk többet. Ilyen vagy ehhez hasonló karszalagot kapsz, ha sikeresen regisztrálsz: csak ilyennel írhatsz tesztet.

 

A 2022.06.24-én, Pécsett megírt Mensa HungarIQa IQ-teszt megírására jogosító karszalag. Egy élmény volt!

 

Utána egy 60-90 perces, előzetes előadást kell végighallgatni, amely alapvetően szükséges ahhoz, hogy megírhasd a tesztet: itt kapsz némi információt az intelligenciamérés történetéről, az alapfogalmakról és arról, hogy mi fog történni a továbbiakban? Ezt nekünk a tesztgazda tartotta: nekem tetszett a muksó humora, de érezhető volt, hogy hosszú évek alatt kimunkált panelekből rakja össze az előadását. Alapvetően az információk 80-90%-val már tisztában voltam: pedagógiából tanultunk Wechslerről és Binet-ről, illetve a IQ haranggörbéjéről, satöbbi. Ami újdonság volt számomra, az a fluid és a kristályos (kikristályosodott) intelligencia közötti különbség. A “fluid” és a “kristályos” intelligencia két különféle intelligenciatípust jelöl, melyeket a pszichológus Raymond Cattell hozott létre a 20. század közepén.

  1. Fluid (folyékony) intelligencia: Ez a képességünk új problémák megoldására, új információk feldolgozására és logikai következtetések levonására olyan helyzetekben, ahol a megszokott vagy korábban tanult tudásunk nem alkalmazható. A fluid intelligencia a gondolkodás sebességét és rugalmasságát is magában foglalja, és általában az agy biológiai, neurológiai funkcióival kapcsolatos.
  2. Kristályos (kristályosodott) intelligencia: Ez a tudásunk és tapasztalataink összességét jelenti, beleértve a kulturális tudásunkat, az általános ismereteinket, a lexikai tudásunkat, és a konkrét tényeket, adatokat. A kristályos intelligencia a tanulás és a tapasztalatok eredményeként nő, és gyakran az életkorral együtt nő.

Röviden összefoglalva, a fluid intelligencia a problémamegoldó képességeinket és az új helyzetekben való alkalmazkodásunkat, míg a kristályos intelligencia a megszerzett tudásunkat és ismereteinket jelenti. A Mensa IQ teszt a fluid intelligenciánkat méri.

A társaság létszáma a honlapon szereplő más helyszínekhez képest nagynak számított. Körülbelül 53-an voltunk: legalább is az elindulásom pillanatában ennyien voltunk feliratkozva. Végül beesett pár “elveszett lélek” az utolsó pillanatban. A társaság nálunk eléggé vegyes volt: több bölcsész, egy pszichológus, egy marketinges, a többiekről ez nem derült ki.

Persze volt itt is marketing: megtudhattuk, hogy miért jó a Mensa tagjának lenni? Saját mobilflottájuk, bakszámlacsomagjuk és hihetetlen kapcsolati hálójuk, Facebook-csoportjaik vannak. Meglátjuk, hogy sikerül-e ide (is) bekerülni?

Az előadás után 10 perc szünet következett, majd még a szünetben kiosztották a válaszlapot és a tesztfüzetet, amelybe nem volt szabad írni. Kaptunk repiceruzát és repiszőlőcukrot (én kettőt is kaptam) – erős javaslat volt, hogy ezzel írjuk meg a tesztet. A válaszlapra rá kellett írni az adatainkat, illetve a tesztfüzet változatának betűjelét. Én a “B” változatot írtam, a kék színű füzetet. Furcsállom ma is, hogy ceruzával kell kitölteni egy tesztet, de ez nem egyedülálló: anno a TELC nyelvvizsgát is ceruzával kellett kitölteni, ezt pedig Frankfurtban javították.

A repicuccok, amiket 6 rongyért kapsz… (bocsi, de a szőlőcukrot még a teszten megettem 😀  + a ceruzából volt egy default sárga is, de hálistennek ezt a menő feketét kaptam)

Amit nem éreztem fairnek, az a feladatmennyiség és a ráfordítható idő aránya: 36 feladatra 40 perc jutott. A feladatok egyre nehezedőek voltak, erre fel is hívták az figyelmünket. Azt mondták, hogy érdemes az elejétől haladni, de a mostani tapasztalatom alapján inkább hátulról kezdeném, mivel pont a legnehezebb feladatokra jutott a legkevesebb idő. A 26. feladatig – 2 feladat kivételével – nem éreztem nehéznek a tesztet, viszonylag gyorsan is haladtam: de onnantól szerintem szignifikánsan nehezebbek voltak a feladatok. Nem lehetetlenek, de még kellett volna körülbelül 5-10 perc, hogy végigérjek minden feladaton kényelmes tempóban. A 36 feladatból körülbelül 30-31-et tudtam megoldani a rendelkezésre álló idő alatt, a maradékot könyörtelenül betippeltem az időhiány miatt. Nem a nehézség volt a gond: példának okért a 28. feladat után megoldottam az utolsó kettőt is gond nélkül.
A feladatokban nem tévedett a ChatGPT: tényleg 3X3 mátrixok utolsó elemeit kellett kitölteni. Ezt tulajdonképpen úgy kell értelmezni, hogy kapsz 2 teljes mintát és a harmadikat kell kiegészíteni a megadott minták alapján.
Elvileg lehetne más feladat is, de nálunk csak ilyen típusú feladatok voltak.
A teljes tesztírás időtartama körülbelül 2-2,5 óra volt. Kellemes meglepetés volt, hogy a Mensa-önkéntesek között megláttam a munkatársamat, a DevOps-os srácot, aki odajött és köszöntött. Nem is gondoltam volna, hogy Mensa-tag… Rendes volt, biztatott. Az esély megvan a sikerre, már csak várnom kell… Nem számít, ha nem sikerült, legfeljebb egy év múlva (ezt ki kell várni, ha nem sikerül a teszt) újrapróbálkozom.

A tesztgazda azt ígérte, hogy a pszichológusuk 2 héten belül ki fogja értékelni a teszteket és jelentkezni fognak e-mailben.

Abszolút nem függ a sikertől semmi, inkább csak egy jó játék volt.

Mindenkinek ajánlom, hogy próbálkozzon meg a teszttel, ha ingert érez a tagságra vagy csak a természetes kíváncsiság hajtja, hogy vajon milyen IQ-ja lehet? Bíztató, hogy a tesztgazda szerint a jelentkezők 58%-a bekerül a Mensába.

UPDATE (2023. 07. 11.): Nem szerettem volna erre egy külön posztot vesztegetni – nehogy azt lehessen hinni, hogy savanyú a szőlő -, de tegnap délelőtt 9:45-kor, 2 hét várakozás után dőlt el, hogy végül nem jutottam be a Mensa-ba. Körülbelül 10%-kal maradtam el a bejutási eredménytől. Bevallom férfiasan: többet és jobbat vártam – magamtól. Most egy évig biztosan nem mehetek tesztet írni, de jó kérdés, hogy 2024 nyarán fogok-e újra tesztet írni? Jelenleg nem látom értelmét (főleg, hogy 5 évig tárolva van a teszteredmény), dacára, hogy több olyan tényező is volt, ami gátolt, mint pl. hogy éhesen mentem tesztet írni, csak a helyszínen kapott szőlőcukrokból tudtam töltekezni.

Nem ettől függ, hogy intelligens/bölcs/művelt vagyok persze, mert jelenleg is 6 tanulmányom dolgozom a munkatársammal kvázi egyszerre, amelyből 3 már lektorálás alatt van. Azért persze gratulálok magamnak a jó eredményért és az sem pocsék, hogy a teszt szerint az emberiség 80-85%-tól nagyobb IQ-m van!

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    Egy „elsőbálozó” Mensa IQ tesztíró tapasztalatai