Now Reading: Progklapec 6. – Az első hónap értékelése

Loading

Progklapec 6. – Az első hónap értékelése

Nem írtam, de pénteken (márc.31-én) 7:31-kor kaptam a Google meghívót “Első hónap szakmai értékelés” tárggyal 2023.04.04. kedd 09:00 – 09:40 időtartamra. Bármennyire is nehéz volt, gyakorlatilag letelt az első hónap a próbaidőmből.

A csapat még mindig nem tud hová tenni: hozzájuk képest boomer vagyok. A feladatok megfelelnek az elvártnak, azonban a mentoráció igen csak gyér és foghíjas. Elméletileg lenne rá lehetőség, a gyakorlatban ez döcögősen megy. Nem is baj, éppen erre készültem már évek óta: minimális segítséggel szerettem volna boldogulni.

A magam részéről kissé elfáradtam. Az elmúlt másfél évben ez a második munkahelyem: új szabályokkal, új emberekkel. A leginkább fárasztó a folyamatos bejárkálás. Úgy vagyok behuzalozva, hogy nem szeretem, ha a szellemi munka, kreatívkodás, programírás közben zavarnak. Itt viszont folyamatos mozgás, duma, történés van, ami miatt nem jó hatásfokkal dolgozom. Rossz a kedvem a pénzzavar miatt is és a nehéz szociálisnak lennem napi 8 órában. A Rendőrségnél legalább, ha akartam, ki tudtam kapcsolni 1-2 órára.

Mindegy. Ahogyan jó előre kikötöttem, ha rajtam múlik, 2 évet maradok itt. Az nem tetszik, hogy már most látszódnak rajtam a burn-out korai jelei. Ez ijesztő.

Hétfő

Megint a szokásos hétindító értekezletek: reggel 9-től összcégi hétindító értekezlet, 9:48-tól körülbelül 10:15-ig hétnyitó stand-up.

Meg kell kérdeznem egy kollégától, hogy a kapott feladatnak hogyan álljak neki?

Végül persze senki sem segített. Mindenkit leterített a Hétfő-kór: durcizás, magába zárkózás.

Megoldottam a feladatot végül: 3 változatban is. 🙂 A Hód persze kétszer újraíratta a feladatot, mivel nem volt optimális a kód. Egyrészt értem (“Wax on, wax off” – mondta Mr. Miyagi Danielnek a Karate Kölyökben, tehát csinálj jó sok kulimunkát, attól majd belevésődik a kezedbe a helyes mozdulat), de ez rendkívül fárasztó.

Egyre-másra jönnek a feladatok, de a folyamatos refaktorálás szétküldi az agyamat.

Észrevettem magamon, hogy egyre jobban megy a problémamegoldás. Amit anno a másik vezető fejlesztő mondott (“Merj kísérletezni”) most már átélem. Eszméletlen jó, hogy valami úgy működik és azt csinálja, ami a feladata.

Kedd

A nap legfontosabb eseménye az első hónap értékelése. Tegnap, 8:39-kor frissítették a meghívót, így ma nem reggelről, hanem 13:50-14:30-ig tart a megbeszélés. Nem örülök neki, de nem tudok mit csinálni.

A mellettem lévő csávó szerint “felesleges túlpörögni”, mert úgyis csak önértékelés és bullshit lesz. Reméljük, hogy igaza lesz. Nem szeretnék újabb állást keresni. A saját értékelésem szerint “hoztam a szintet”, sőt, túl is teljesítettem.

Eléggé összesűrűsödött a munka mára: hibajavítások, plusz migrációk pótlása, a sráccal való együttdolgozás… Majdnem kiég az agyam a meetingig, úgy érzem semmivel sem haladok. Szerencsére mindjárt vége a hétnek.

Az értékelés persze csúszott: 14:20-kor tudtuk elkezdeni egy másik meeting miatt, de 20-25 perc alatt le is tudtuk. Alapvetően mindenki elégedett volt: én is dicsértem őket és – visszafogottabban – ők is dicsértek engem. Ahogy kiviláglott, egyre bonyolultabb feladatokat szeretne a Hód rámbízni, aminek én is örülök. Megjött a feleségem fizetése (az enyémről még nincs hír…), ami miatt végre ki tudtam fizetni egy csomó számlát és jutott parizerre is, ami kellőképpen kisimította az idegeimet a nap végére. Örülnek neki, hogy itt vagyok és én is szeretnék itt maradni.

Ami plusz jóság, hogy megmaradt a munkám. 🙂

Szerda

Ma lesz 9:48-tól a stand-up, szerintem ennek túlélése és a saját munkám megfelelő prezentálása lesz a mai nap legfőbb feladata.

Szerencsére éppen elég munkám van, most tudom sorolni azt, hogy mit szeretnék megvalósítani a héten. Remélem, hogy most jobb hatásfokkal tudok dolgozni, mint tegnap.

Végül sikerült kijavítanom három hibát, ez két Trello-kártyát jelent. A nap végére emellett megtudtam, hogy riportok lokalizációját hogyan is kellene csinálnom.

Délelőtt megjött az első fizetésem: ez volt az első, tényleg megérdemelt programozói fizum – remélem, hogy nem ez lesz az utolsó. Sajnos nagyon sok mindent ki kellett belőle fizetni, így nem sokáig tartott.

Csütörtök

A hét vége. A mai napi terveim közé tartozik, hogy befejezzem a hibajavításokat és a már megírt státuszriportok nyelvesítését.

Egy bug valószínűleg jövő hétre marad, de legalább akkor is tudok indulni a kedden, a másik rövid hét elejére.

A hét megint extrán kihívással teli volt: tényleg hajtós, de jól fog esni a pihenés.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    Progklapec 6. – Az első hónap értékelése