Now Reading: Progklapec 3. rész – Az első normális feladatok

Loading

Progklapec 3. rész – Az első normális feladatok

Olvasási idő: 3 perc

Szóval ez a hét is viszonylag mozgalmas volt, már ami a munkát illeti.

Hétfő

Alapvetően még mindig a BDD leírással foglalkoztam. Ennek lényege, hogy gyakorlatilag tesztforgatókönyvet írsz – pszeudokódban. Ezt egy ügyes programozó pillanatok alatt át tudja írni tesztesetekre.  Ez így néz ki:

(Title) Cím: A Report menü „Alias” része.

(As a) Adminként

(I want) Aliast szeretnék adni a Reportnak, ha módosítom vagy létrehozom.

(so that) Meg tudjam különböztetni egymástól a reportokat.

  1. forgatókönyv: A beírt aliast el akarom menteni.

(Given) Tekintettel arra, hogy a beírt névre szükségem van

(And) És van megadott név,

(When) Amikor beírom a Name mezőbe a nevet, akkor az alias mező értéket kap, amit felülírhatok. Ha ez után rákattintok a „Save & Continue” gombra,

(Then) Akkor a rendszernek el kellene mentenie a report aliasát.

  1. forgatókönyv: Meggondolom magam és nem akarok aliast menteni.

(Given) Tekintettel arra, hogy a beírt aliasra nincs szükségem

(And) És van megadott alias,

(When) Amikor beírom az Alias mezőbe a nevet, majd rákattintok a „Cancel” gombra,

(Then) Akkor a rendszernek nem szabadna elmentenie a report aliasát.

Az eddigi ittlétem alatt megírtam a rendszer egyik moduljának 36 oldalas felhasználói dokumentációját és ezt is. Persze, ez is baromira unalmas volt, mint ukránul virágokat számolni.

Persze csinálom, mert mi mást lehetne tenni?

Kedd

Végre sikerült befejezni a BDD-táblát 10:34-re. Ezzel 50 körüli oldalt írtam tele technikai információkkal, amit nagy valószínűséggel senki sem olvasott el és senki sem fog elolvasni.

Végül a vezető fejlesztő megkönyörült rajtam és egy másik senior segítségére bízott: végre kaptam egy programozós feladatot is. A meló legnagyobb részét ma megcsináltuk, de aztán maradt vele még egy órányi meló, melyet be kellene fejezni (adatbázismigrálás pl.).

A főnök most péntekre 8.00-8.50-ig megbeszélést hívott össze velem, melynek témája: “Beszélgetés szabadon a rendszerről, észrevételekről, elmúlt hétről”. Remélem, hogy minden rendben lesz, de a senior csávó azt mondta, hogy innen baromi nehéz kikerülni. Bízom ebben. A vezető fejlesztő is csak azt mondta, hogy ez egyfajta udvariassági kör, tényleg nincs túl sok értelme. Valószínűleg csak be akarja mutatni nekem a csapatot.

Erre rezonál, hogy a sales-es csávó nem sokkal a vezető fejlesztővel történő megbeszélés után feljött, hogy még a héten beszélgessünk az általunk fejlesztendő termék sales szempontjairól. Ez csütörtök 13:00-14:00 közötti megbeszéléssel fog megvalósulni.

Nem teljesen értem a dolgot, de örülök, hogy előre haladunk.

Szerda

Március 15-i szabadnap.

Takarítás és rendrakás otthon. A maradék mosás felszámolása. A munkahelyen aukció indult, melyen a leselejtezett számítógépes cuccokat lehetne megvenni/licitálni. Rettenetesen drága és pofátlan az árazása: piaci ár-15% a kikiáltási ár, szinte az egész cájg 6-7 éves. Nem éreztem ingerenciát arra, hogy bármire is licitáljak. Egyetlen dolog volt furcsa: mindenkinek van céges laptopja, kivéve persze nekem, aki a sajátját használja. Mit ad Isten, pont van egy ugyanolyan elfekvő, Macintosh laptop az eladásra szánt dolgok között, mint a többieknek, de mégsem adták nekem, inkább 70 ezerért kalapács alá kerül. Kissé pofátlanság.

Csütörtök

Nyugis nap, összesen 5-en vagyunk az irodában. A senior kolléga igyekszik segíteni a lekérdezések összerakásában. Sok beszélgetés.

Mellékszál: Hívom a múlt héten leadott kép miatt a képkeretezőt: nagy nehezen felveszi a pasas. Kérdezi a nőt, de az csak hebeg-habog. Végül azt mondja, hogy majd visszahívnak, de órákig semmi sem történik. Hát nem biztos, hogy elég anyag van hozzá – mondja a csávó a telefonban. És ezt nem tudta volna mondani a munkafelvételkor? Érdekes egy társaság. Végül a 13 órai sales demo előtt hívom fel újra. Válasz: holnap rendelik meg az anyagot és hétfőre készen lesz. Mondom: fel fognak hívni akkor hétfőn? Válasz: mindenképpen. Persze-persze, ismerjük már. Ha hétfő 11 óráig nem hívnak fel, akkor újra rákérdezek.

A nap végére végül elkészül a második státusz report is: már hárman debugoljuk, de végül mutat adatokat. Már csak az adatbázis migráció van hátra, erre a srác azt mondja, hogy majd holnap megmutatja – tiszta fejjel.

Péntek

Kissé izgulok reggel: a főnökkel lesz beszélgetés, de nem tudok sem kávét inni, sem vécére elmenni, mert a takarítónő a szokásostól is lassabb és mindent beterít, mit a moszkvai hó. Rendbe rakom a tegnapi report címsorát. Csendben várok a soromra.

A beszélgetés után nem sokkal új beszélgetés lesz: a hétvégi stand-up. Gyakorlatilag a délelőttöm megbeszélésekből áll, de nem is baj: nem szeretnék pénteken egy újabb feladatba belefogni.

A beszélgetés végül egészen rendben ment: a főnök szerint a próbaidő alatt havi értékelést fogok kapni – részben a vezető fejlesztőtől, részben tőle. A próbaidő lényegét a rendszer megismerésében és a munkatársakkal kapcsolatos jó viszony kiépítésében látta: nagyobb célokat nem tűzött ki elénk. Jó hangulatú beszélgetés volt:  reflektált az ötleteimre és meg is magyarázta azokat a pontokat, melyeket nem értettem. Pedagógusként kért ötleteket a különféle kutatásmódszertanokra, melyeket használni tudnánk.

A hetet az általam írt status reportok adatbázis migrációs fájljainak megírásával fejeztem be: ezek ellenőrzése egy senior által viszont csak jövő hétre marad.

Összességében végre igazi programozónak érhettem magam a héten – először éles környezetben. Jó lesz itt, csak jobban bele kell rázódni a feladatokba és a rendszerbe.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    Progklapec 3. rész – Az első normális feladatok