Now Reading: Hogyan lehet krumplival madarakat fogni? (Helyzetjelentés 2.)

Loading

Hogyan lehet krumplival madarakat fogni? (Helyzetjelentés 2.)

svg2022. április 18mindennapokmunkaszemélyesadmin

Sajnos megint csak egy helyzetjelentős blogbejegyzésre futja az időből és az energiából. Annyi ennek a haszna, mint a monitoron egy nyújtódeszkának. De mivel sikeresen elsinkófáltam a blog egyéves évfordulóját, úgy gondoltam, hogy legalább ennyivel tartozom a „népes” olvasóközönségemnek.

Eltelt egy újabb „választás” is, jómagam – a pedagógus-optimizmus maradékaitól áthatva – még utoljára elmentem egy péniszt (na jó, egy szmájlit) rajzolni a népszavazási papírra. Természetesen megint sikerült a józan észtől független, a tényektől nem összezavart ösztöndöntést hozni a „nagymagyar” nép többségének: minek nekünk az ojrópaiság, meg a nyugatmajmolás? Mi majd torokkal vesszük le a meredező „kedvesvezető” falloszát ötödször is, hátha most aztán tényleg elkopik… mi majd megmutatjuk a sorosista EU-nak, hogy előre megyünk, nem hátra… de azért lehetne vetni egy-egy pillantást a múltra is. A krumplit szereted, amúgy? Csak azért kérdezem, mert a következő évtizedben elég sokat fogod majd enni.

Politikáról nem vitatkozom a blogomban, valamint úgy érzem, hogy a következő négy évre ismét sikerült kiírni magamból a politikai ambícióimat és gondolataimat. Dühít és felháborít a közélet, de kb. úgy vagyok vele, mint az elmúlt 5-10 évben: inkább a saját dolgaimba menekülök. Nem vallok színt egyik párt vagy szervezet mellett és nem politizálok a munkahelyen sem, pedig némely kolléga oly’ sötét az alapvető állampolgári ismeretekből, mint a gersei ördögök az éjféli mulatságban.

A munka nem túl megerőltető: egy tejfelesszájú alezredes vezetése alatt kell, first level telefonos ügyfélszolgálatot adni az x. megyei rendőrfőkapitányságon a Robotzsaru (ne röhögj, tényleg ez a neve 🙂 ) programhoz. Ezt a programot az öröklött tehetetlenség és az olvasztott apácaszemöldök egyszerre tartja össze, a program pedig beavatkozás és bármiféle klikkelés nélkül is be tud fagyni, össze tud omlani. Gyakorlatilag egyetlen hibát sem tudok kijavítani, hanem mindent le kell jelentenem az 1990-es évek hőskorát idéző, statikus HTML oldalon. Minden SQL-adatbázis központú, minden elavult és hibrid: a rendszerhez gyakorlatilag 2000 óta toldozgatnak-foldozgatnak különféle programnyelvekben különféle modulokat, melyek hatékonysága eléggé kérdéses és eltérő. A munkakörnyezetem egy 7-8 éves számítógépből és 1 hibás és 1 nem hibás monitorból áll. Az egeret inkább otthonról hoztam el.

A múlt héten volt a „főpróbám”: a kolléganőm egy hétre szabadságra ment, így egy napon az általam fogadott hívások száma 8-35 között volt. Általában ez a szám értelemszerűen feleződik a kollégám és köztem: a munkaterhelés eléggé rapszodikus. Volt olyan, hogy 4 munkanapon keresztül Archert néztem és a saját szakmai honlapomat építettem és hát volt olyan eset is, amikor 300 hívójelet kellett rögzítenem a választás miatt. A munka természetesen nem idegőrlő: sokkal inkább az engem betanító kolléganő hozzáállása változott meg pillanatok alatt: most inkább a féltékenység és a kivagyiság ül tort felette: egyszerűen nem akart információkat átadni.

Természetesen leszarom, mert – Moldovát szabadon idézve – „amit tud Péter, azt tudja Pál is”: megkérdezem hát mástól.

Időközben aláírtam a „junior fullstack API fejlesztő” továbbképzésre is. Szívtam a fogam, mert 10 ezer forintba került az oda-vissza vonatjegyem és a napi BKV-jegyem is: mindezt pedig egy aláírásért fizettem, plusz vehettem ki még egy nap szabadságot a muri miatt – a főnököm nagy örömére. Nem szerettem volna részt venni ennyire gyorsan egy másik tanfolyamon, de sajnos ez egy vissza nem térő alkalom: ha most nem lépek be, többé nem lett volna lehetőségem. Körülbelül 40-45 emberből végül 20 ment tovább haladóra, a többiek (nyugdíj előttiek, kismamák, GYES-en lévők, nulláról kezdők) inkább feladták. Jól tették, szívem szerint én sem mentem volna tovább, éppen elég a megmentendő házasságom, az új munkám és a fizetendő hitelek súlya, de nem hagyhattam elúszni egy 6-700 ezer forintos tanfolyamot – ingyen.

Elvileg június legvégééig tart a tanfolyam, utána lesz a képesítő vizsga. Node.JS,Docker és egyéb finomságok lesznek benne: itt már sokkal kevesebb, de részletesebb anyagválaszték jellemzi a kínálatot. Nem tudom, hogy hogyan fogom bírni, de remélem, hogy minden rendben lesz.

Most egy ideig megint el kell tűnnöm a radar alá, de ígérem, hogy legközelebb igyekszem valami érdekességgel, esszészerűséggel jelentkezni.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    Hogyan lehet krumplival madarakat fogni? (Helyzetjelentés 2.)