Now Reading: ÚjBranch 9. – Taktikai visszavonulás

Loading

ÚjBranch 9. – Taktikai visszavonulás

Olvasási idő: 3 perc

Téli hallgatnivaló a bejegyzéshez:

Szóval, Kedves Olvasóm, lassan 2 hete nem írtam bejegyzést, dacára, hogy azért be-befutott egy-egy telefonos állásinterjú, egy-két lehetőség.

Jelentem, ma lenyomtam 1 állásinterjút és 1 szakmai tesztet, de erre az évre jelentem, hogy több állásinterjút nem vállalok. Észrevettem, hogy leginkább a szakmai felkészültségemen kellene csiszolnom, amit pedig a december-januári időszakban kellene megvalósítanom. A Redditen már hetek óta reklámozzák, hogy leállás lesz, de én azért eléggé aktív HR-esekkel találkoztam idáig. Szóval nyomom a Java felfrissítőt, az adatstruktúrákat és a LeetCode-ot.

Amúgy szívem szerint már a mai interjúsorozatot sem vállaltam volna, de lesz, ami lesz alapon úgy voltam vele, hogy egy próbát teszek. Medior javás pozícióra kerestek embert, úgy gondoltam, hogy talán elég lesz az eddigi programozói tapasztalatom és a tudásom. Persze itt is csak a munkatapasztalat számít, de amúgy hiába vagyok soft skillekben erősebb és amúgy viszonylag sok technikai skillem is van, ha egyszerűen lefossák a lelkesedést, a pet projekteket és a tudást. Maga az interjú szerintem aránylag jól sikerült, a hétre-jövő hét elejére ígértek visszajelzést. Nagyon örültem, hogy alig egy órával az interjú után már hívott is a HR-es: azt hittem, hogy nyert ügyem van, de csak azért hívott, hogy “akkor most tulajdonképpen mennyi javás tapasztalatod van?“. Igyekeztem elmondani a fejlesztett projekteket, a tanulmányokat, de kb. hamar lecsitított: “mennyi munkatapasztalatod van“? Hja, ha így kérdezed, kb. 1 év. Jeleztem, hogy ha ez ide nem elég, szívesen elfogadok junior pozíciót is, nyilván kevesebb javadalmazásért. A következő kérdés: februári kezdésig ki tudnám-e gyúrni magam Javából? Mondom, jelenleg is tanulok, de persze, ha elmondja, hogy pontosan milyen technológiákat kell tanulni, szívesen beletanulok. A végén a “köszönjük az idődet“-formulával köszönt el, ami azért egy kicsit vészjóslónak tűnt, de a ChatGPT szerint ez csak udvariasság. Elvileg az új információk alapján majd a héten még jelentkezik. Amúgy szerintem kölcsönösen szimpatikusak voltunk egymásnak és kifejezetten tetszett, hogy azt mondta a HR-es, hogy “jelenleg keressük a módot, hogy velünk dolgozz“, de már nem is reménykedek, mert láttunk már karón varjút. Őszintén szólva leszarom: ha sikerül, sikerül, ha nem, majd januárban sikerül.

Közben a sötét zsaruk is jelentkeztek: a “szakmai előszűrőnek” nevezett Moodle-s teszt volt és egy igen komoly szakmai megmérettetést kellett kitölteni: 55+22 perc volt rá. Az egyik már megint is 40 kérdéses gyorsteszt, de valami 27-ik kérdésig jutottam el ott, mert azért szopatós volt. A másik teszt azzal indított, hogy egy binary search tree-t írj már, amit lehet törölni és keresni, stb. Ez a laza 120 soros program persze nem másolható (mivel letiltották a CTRL+C, CTRL + V-t), így gépelhettem be kézzel a programot. Amúgy személyes segítségen kívül mindent lehetett használni a teszthez, így én a ChatGPT-t használtam.

Ez “csak” 20 kérdéses volt, viszont tényleg szemét módon volt megírva: kellett hozzá Python, PHP, JavaScript. Egy csomó kifejtős kérdés volt és programkódelemzés is. Nagyon rövid idő volt rá, de ezt majdnem befejeztem: a JOIN-okat kérdezték diagramos formában a 20. kérdésnél, de arra már nem jutott időm. “Az eredményről a kitöltést követő 1 héten belül értesítjük. Sikeres kitöltést követően felvételi beszélgetés keretében ismerkedünk meg Önnel és tájékoztatjuk a felvételi eljárásról.

Ez is nagyon jó lenne, kifejezetten szeretem, hogy hadnagyi rendfokozatban kezdenék (bruttó 820 alapfizetésért + nyelvpótlék), de sajnos rettenethosszú a kiválasztás: innen – ha sikeres – még 2-3 hónap is lehet, többszöri Budapestre utazással. Jelenleg – munka nélkül – ezt nehezen tudnám megfinanszírozni.

Sajnos, a dolgok jelenlegi állása szerint a január igen szűkös lesz: vagy így, vagy úgy. Még várok egy interjúlehetőséget egy több hete húzódó fejvadászi ígéretből, de szerintem szkippelem erre az évre. Taktikai visszavonulás lesz, emberek kb. január 15-ig, amikor is fel, támadunk! 😀

Addig is készülök és pihenek egyszerre. Nem valószínű, hogy idén már ezzel a témával kapcsolatban írni fogok, így – ha csak valami csoda nem történik – az ÚjBranch rovat elköszön idén az Olvasóktól! Más esszék, témák még futólag előfordulhatnak a blogon.

Kívánok mindenkinek kellemes karácsonyt és boldog újesztendőt 2024-re!

Admin

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    ÚjBranch 9. – Taktikai visszavonulás