Now Reading: Admin retróra vált – a borotva-sztori

Loading

Admin retróra vált – a borotva-sztori

svg2023.01.24.mindennapokadmin

Akkor lett elegem a modernizmusból, amikor megnéztem a borotvapengék árát: most már 5 darab Wilkinson Hydro 5, darabonként körülbelül 1 hónapig használható borotvapenge-szett közelebb volt a 7 ezer forinthoz (vagy ahogyan a Kaliber-fórumon csúfolják: fingtallérhoz).

Rettenetesen mindegy számomra, hogy Gillette vagy Wilkinson, szóval első lépésként a tizenpár éves korom óta bevált Gillette borotvákat cseréltem le Wilkinson Hydro 5-re tavalyelőtt, majd egy év használat után “ütött be” a sorosista métely, a forint gyengülése. Pont most kellett volna új szettet vennem, de végül nem tettem.

A logika embere vagyok, így leültem és számolgatni kezdtem: egy évben 14 ezer forintot kellene költenem borotvapengére, s ebben még nincs benne az after shave (nem használok – pont a spórolás miatt) és a borotvahab (ebből is a lehető legolcsóbbat veszem, bár itt azért néha megengedem magamnak a Gillette-et).

Szóval egyből döntöttem, hogy felugrok a mostani időkben oly’ divatos retró-kordélyra és én is hagyományos (vagy ahogyan felénk a férfiak hívták: “nyeles”) borotvára váltok. Tartottam tőle, hogy majd darabokra csíkozom a bőrömet vele és több vért fogok áldozni, mint egy kezdő sátánista a boszorkányszombaton, de végül egy hét használat után mondhatom: távolról sem annyira misztikus a használata.

Az első dolog, amit megtudtam, hogy ennek a szerszámnak a hivatalos neve “önborotva“. A pengetartó fej kagylószerű kialakítással van ellátva, ami gyakorlatilag a körbeöleli a filmekből már jól ismert borotvapengét, így nem vágjuk meg a kezünket vele.

Ha nem ragaszkodunk az extra minőséghez, körülbelül 500-1000 forintért 5 db Wilkinson borotvapengét kapunk (én más márkájúval nem találkoztam) bármelyik jobbnevű drogériában, melynek “szavatossága” rendszeres használat mellett ugyanannyi (vagy csak kicsivel kevesebb), mint a szarrámarketingelt termékeké.

Az első hátránya, hogy sajnos a rozsdamentes borotva magában is 7000-20000 forint közötti árban van, attól függően, hogy mennyire vagyunk igényesek. Én – fillérbaszó rendőrségi dolgozó lévén –  a lehető legolcsóbb megoldást választottam: a Wilkinsonnak volt egy szettje a Tesco kínálatában (Wilkinson Sword Classic borotvakészülék + borotvapenge 5 db) 7090 forintért. Ebbe ruháztam be, hiszen még a pengét is házhoz szállították – erre sem volt gondom.

Maga a szett és a csomagolása így néz ki.

 

A benne lévő tartalom pedig így (ez már egy pengével felszerelt egység).

 

Megkérdeztem a retrobuzi főnökömet az önborotvával való borotválkozás hogyanjáról: arcot alaposan, melegvízzel megnedvesít, ezután alaposan habozik (nem kell pamacsolni, a hagyományos borotvazselé is tökéletesen megfelelő). A mozdulatok legyenek aprók és óvatosak, plusz ha már húzni kezd a borotva egyik oldala, váltsunk a másikra (ha ilyen, “két oldalas” borotvánk van – az enyém ilyen). Ha mindkettő húzza bőrt, akkor pedig tegyünk bele új pengét.

Ennyi az egész.

A saját tapasztalatom szerint tényleg könnyebb vele megsérteni a bőrt, de hatékonyságát tekintve teljesen megegyezik a “hagyományos”, ötpengés borotvákéval. Csak ez sokkal-sokkal kevesebbe került és környezetkímélőbb.

Mindent összegezve én nem bántam meg, hogy retróra váltottam: alapvetően eddig, egy hétnyi használat után elégedett vagyok a borotvával és a képességeivel.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    Admin retróra vált – a borotva-sztori