Now Reading: A zavar tár 2. – a mozikban

Loading

A zavar tár 2. – a mozikban

Olvasási idő: 3 perc

Szóval úgy esett a történet, hogy 2 napra végül is anyósomék elvitték a trónörököst, így volt időnk pihenni kivert kutyaként rohangálni a boltba/takarítani és – közel 3 évnyi kihagyás után – megnézni egy filmet a moziban. Megígértük egymásnak, hogy az Avatar 2.-t meg fogjuk nézni, ha törik, ha szakad, mert a 2009-es első rész valami fenomenális hatással volt ránk.

Tényleg szeret(t)ünk moziba járni: évekig kettesével néztünk filmeket, majd végül a kisfiunk megszületésekor ezzel le kellett állnunk: legutoljára az 1917 című filmet néztük meg (még a covid karanténia előtt) és baromira tetszett.

  1. Egy s más 2022 mozijáról

Ezzel szemben idén a következőket tapasztaltuk: 2 felnőtt jegy egy 3D-s filmre + szemüveg 2 820 Ft azaz eddig 5 640 Ft-ot költöttünk és még 2990 Ft-ot(!) a popcornért. Tehát 2 ember 10 ezer forintból mozizik meg.

A moziban a dolgozók közül szinte senki sem volt 18 éves vagy afölötti.

Az eddigi körülbelül 10-12 percnyi, kötelezően megnézedő reklám most 22-24 percesre duzzadt.

Tényleg úgy éreztem magam, mint valami marslakó. Valami tényleg félresiklott.

2. A filmről

Előrebocsátom, hogy az Avatar 1. a legkedvesebb filmjeim közé tartozik: egy modern Pocahontas történet, sci-fibe mártva. Remek élmény volt 2009-ben megnézni moziban és még manapság is az, ha nagy ritkán szembejön velem.

A második részben rengeteg az üresjárat: Cameron erőteljesen a lore-építésre fókuszált, ami az akció és történetfolyás rovására ment. Tényleg látványos és tényleg színes-szagos a film, de valami kiveszett belőle, ami a 2009-es elődből még megvolt: a bátorság. James Cameron az első résszel nem akart mást, csak egy jó filmmel odab*szni, ami kifejezetten jól állt a zsánernek.

Az Avatar 2. ellenben nem tudja, hogy mit szeretne: családi film akar lenni? Sci-fi akar lenni? Akciófilm akar lenni? A mozit én három részre bontanám: az első bő egy órában hevenyészetten elvarrja az előző filmből eredő, fityegő történetszálakat. A két film között eltelt majd’ 15 évet a rendező egy huszárvágással és pár snittel megoldja: Sully és az újdonsült ara gyaknak, mint a nyulak. Az egyre népesedő család megmutatja, hogy mit is szeretnek csinálni hobbiként hőseink.

Persze újraindul a harc – mert emberek, nagyűrhajók és klónozás. A gonosz, navigyűlölő szörnyeteg Ezredesből természetesen navi lesz, mert csak.

Sully és a forradalma győzelemre áll az újonnan megjelenő emberek ellen, a főhős mégis otthagy csapot-papot és elmenekül: lemond a címéről és a tengeri navi’khoz megy – védelemért(!?).

A második rész kb. másfél órájában a tengeri népek és az erdei menekültek közötti problémákat és felszínre kerülő nézeteltéréseket láthatjuk – bőségesen megspékelve persze egy csomó CGI-szempornóval.

Az utolsó egy órában aztán Cameron összeüt egy hevenyészett csatát a bálnavadász emberek és a természetvédő navi’k között. A csatának semmi tétje sincsen, hiszen az emberek legfontosabb erőforrásait a harc nem érinti: Sullyék csak az elővéd csapatot verik szarrá.

És ha ez így katyvasznak látszik, biztosíthatom a Kedves Olvasót, hogy az is. Ami kifejezeten zavaró, azok Sully kölykei: nemcsak az erőltetetten indián személyiség miatt, hanem még pluszban a kékség miatt nem tudom követni, hogy melyik fiú, melyik lány és melyik név – kihez tartozik?

És persze a csúnyagonoszrosszemberiség célja eddig bizonyos ásványok megszerzése volt, melyeket Ejvából, a pandorai földanya fő fájából lehetett megszerezni. Most ezzel szemben a legfontosabb cél valami bálnaolaj-lötty kivájása lesz a mitutdémmilyen bálna/cetfaj egyedeiből, ami “teljesen megállítja az emberi öregedést”. Mivan? Eddig miért nem volt erről szó?

Ja plusz motivációért a Föld kihalóban van, tehát amellett, hogy az emberiség teljesen kihalássza/kibányássza/kipusztítja a bolygót, még ide is akar költözni? (Ez is elhangzik a filmben.)

Ez csak pár olyan plothole, amit nem érzek indokoltnak tizenvalahány év fejlesztés után.

Plusz a történet teljesen olyan, mintha A legyek ura, A gyűrűk ura (a szervezkedés miatt), A hazafi, plusz a Pocahontas-történet lenne összekeverve és sci-fibe ágyazva.

Összességében én nagyon csalódtam a franchise-ben, így – enyhén szólva is – kérdésessé vált, hogy megnézem-e a következő részt – ennyi pénzért. Számomra, aki tényleg rajongója voltam a sorozatnak ez édeskevés folytatásnak: az egész pandorai eposzt csak tarkónverte egy kis szamócasziruppal és erőltetett természetvédelmi mondanivalóval.

Sully sem az a szerethető hős, helyébe pedig eddig még nem tudott lépni senki.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    A zavar tár 2. – a mozikban