Now Reading: Fegyverprojekt – 0. rész

Loading

Fegyverprojekt – 0. rész

Szóval párhuzamosan két új projekt is be van tervezve a honlapon: az egyikről még korai beszélni, de mindenképpen ide fog kerülni, ha akut lesz. A másik a fegyverprojekt.

Erről akkor kicsit bővebben, hogy érthető is legyen.

Már tinédzserkorom óta szerettem volna sportlőni: mindig is érdekeltek az éles lőfegyverek, a haditechnika és a hadtörténelem. Az élet úgy hozta, hogy az elmúlt 15 évben nem nagyon tudtam megvalósítani a vágyamat, de a 34 életévemet betöltve úgy gondoltam, hogy belevágok egy sportfegyver megszerzésének folymatába – magyarul fegyvertartási engedélyt szeretnék szerezni. Nagyon meglepődtem, hogy a feleségem hasonlóképpen érdeklődik a téma iránt, így közös elhatározással – közösen vágunk bele a dologba.

Előljáróban:

Túlzás nélkül állítom, hogy nem vagyok a téma szakértője, körülbelül 3-4 óra guglizáson és kutakodáson vagyok túl. A feladatot könnyíti, hogy a Rendőrségen dolgozom, bár a közvetlen főnököm nem birtokol magán lőfegyvert, így nem tudott segíteni, bár a szolgálati CZ P-09 fegyverét megmutatta – távolról. Komoly. 🙂

A legelső lépés volt, hogy előfizettem a Kaliber Magazinra, aminek jelenlegi éves előfizetése 16 ezer forint, s jár hozzá egy Évkönyv is grátiszba.

Most 2 hónapja jár a lap; az, hogy “szanaszét olvastam”, enyhe kifejezés: lassan minden szavát megjegyeztem.

A mostani lapszámban találtam egy linket egy fegyverfórumba: ahová jóváhagyás után regisztrálni lehet. Ott rengeteg fontos információ közzé van téve, többek között a pontos, lépésről-lépésre történő folyamatleírás éles sportlőfegyver megszerzésére. Tehát, amit teljesíteni kell:

1. Egyesületi tagság (kék könyv).
2. Érvényes versenyengedély – MDLSZ vagy MSSZ (plasztik kártya).
3. Sportorvosi vizsgálat.
4. Pszichológiai alkalmassági papír (2 vizsgálat, legalább fél év eltéréssel).
5. Sikeres fegyvervizsga adott fegyverkategóriára (maroklőfegyver, golyós puska, sörétes puska)
6. Minősítés adott fegyverkategóriára.
7. Ajánlás fegyvertartási engedély megszerzéséhez az egyesülettől/szövetségtől.
8. Kiépített tárolóhely.
9. A fenti dokumentumokkal be kell menni a lakhely szerinti illetékes Igazgatásrendészetre, ahol kérvényezni kell az első lőfegyver megszerzésére jogosító határozatot. A kérvényezést követően a rendőrség ellenőrzi a büntetlen előéletet és a tárolóhely megfelelőségét.
10. A rendőrség által kiadott határozattal vásárolhatjuk meg az első fegyverünket. Ezzel lőszert birtokolni még tilos! (műszaki tanusítvány érvényességére figyeljünk!)
11. Szövetség által kiállított igazolás, ami az adott fegyver sportra való alkalmasságát igazolja. (Érdemes még a fegyver birtokbavétele előtt beszerezni.)
12. A megvásárolt fegyvert be kell mutatni az igazgatásrendészeten 8 napon belül, ahol helyben kiállítják a fegyvertartási engedélyt (barna könyvet). Ezzel már lehet lőszert is vásárolni.

Az elmúlt két hétben az első két pontot igyekeztünk kipipálni: asszonnyal megnéztük az MDLSZ és az MSSZ honlapját, hogy kikeressük ebben a vidéki nagyvárosban levő egyesületeket, ahová be lehetne lépni. Ha jól látom, az MSSZ-nél csak évi egy versenyen kell résztvenni, míg az MDLSZ-nél évi 3 verseny kell. De mindegy, majd akkor átmegyünk ezen a hídon, ha odaértünk.

Az egyik potenciális egyesület, mely szóba jöhetne szerintem tökéletes: mint megtudtam, az a rendőrségi lőtér is. Egy közös 9mm-es pisztolyt szeretnénk, oda mehetnék lőni vele. A csávó viszont kerek-perec megmondta: fegyvervizsga nélkül nem vesz fel. Amint látható, a listában ez az 5. pont.  Na puffneki!

A második és utolsó egyesület megadott ügyintézője teljesen beteg volt, amikor a feleségem felhívta. Azt mondta, hogy térjünk vissza erre 2 hét múlva. A dolog pikantériája, hogy a fegyverfórumon úgy olvastam, hogy a városi lőtéren csak 22-es kaliberrel és légfegyverrel lehet lőni. Ez viszont nekünk nem lesz jó. Patthelyzet.

Mindenesetre eddig jutottunk. Az asszony a héten szerdán még megkérdezi a nőt. A pasi kellene még rávenni, hogy “előlegezze meg” nekünk a fegyvervizsgát, amit jövő áprilisra tervezünk letenni.

Ha az olvasóknak van valami javaslata, szívesen olvasom.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    Fegyverprojekt – 0. rész